Testnieuws

Geen enkele stoomreiniger is goed

«Je kan beter met allesreiniger en een dweil of doek poetsen», stelt de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest na een onderzoek van 16 stoomreinigers. Die claimen enkel met waterdamp — en dus zonder schrobben en schoonmaakmiddelen — schoon te kunnen maken. «Geen enkele is goed», is het strenge oordeel.

Volgens de consumentenorganisatie doen stoomreinigers niet wat ze beloven. «Ze maken tegels niet grondig schoon en de voegen moet je achteraf nog schrobben om ze echt proper te krijgen», klinkt het. Ook ramen lappen doe je volgens Stiftung Warentest beter «met water en zeemvel» en op tapijten werkt geen een naar behoren. Dat bij stoomreinigers geen schoonmaakmiddelen nodig zijn, vindt de consumentenorganisatie positief maar «ze gebruiken wel veel stroom. Meer dan nodig om water waarmee je gewoon poetst warm te maken. Bovendien moet je ontkalker gebruiken. Dat kost geld.» Dat stoomreinigers zelfs huisstofmijt aankunnen, noemt de consumentenorganisatie «theorie». «Je moet minutenlang op dezelfde plek stomen en dan centimeter per centimeter schoonmaken. Zo ben je dagenlang bezig», klinkt het. Van de 16 geteste toestellen geeft Stiftung Warentest er maar drie geen buis. De Kärcher SC 1402, de Nilfisk- Alto Steamtec 5IH en de Fakir DR88 krijgen een voldoende. Die eerste twee zijn ook bij ons makkelijk te vinden in grote elektrozaken. Ze kosten zo’n 350 euro.

26/04/2007

Verschenen in week 17 van 2007.

Bookmark

 

Zoeken in forum en archief