Uitgezocht

Lekkerder en gezonder?

Chocolade met hoog percentage cacao

Er ligt steeds meer pure chocolade in de rekken die uitpakt met een hoog percentage cacao: van 70% tot 99%. Daarmee zetten de producenten in de verf dat ze rijk aan cacao en dus authentieker van smaak zijn. Maar zo spelen ze ook in op de wetenschappelijke suggesties dat chocolade gezond is omdat er antioxidanten — polyfenolen — inzitten. De simpele afgeleide daarvan is: hoe puurder hoe beter. «Tijdens het fermenteren, drogen en roosteren van de bonen kunnen de meeste van die polyfenolen echter verloren gaan. Op zich zegt zo’n percentageaanduiding dus weinig over het gezonde karakter van de chocolade, net zomin dat het alles zegt over de smaak», zegt doctor ingenieur Frédéric Depypere van het Vlaams Adviescentrum voor de Zoetwarenindustrie (VLAZ), verbonden aan de Universiteit Gent.

«Grootste probleem is dat er geen echte, efficiënte, goedkope ‘routine’-analyse bestaat om die polyfenolen te tellen», zegt Julien Simonis van Newtree, een Belgisch chocolademerk dat prat gaat op zijn combinatie van ‘lekker en gezond’. Officieel en op verpakkingen communiceert Newtree daarom niet over hun polyfenolengehaltes, maar Simonis wil wel kwijt dat «in onze Young- en Eternity-varianten met 73% cacao 2.000 milligram polyfenolen per 100 gram zitten. Al gaat het hier wel voor een groot deel om polyfenolen uit druivenextract dat we aan deze chocolade toevoegen.»

Vaag

De grootste chocoladeproducent Barry Callebaut gaat prat op een gepatenteerd speciaal productieproces — Acticoa— dat hoge polyfenolengehaltes garandeert. «Volgens onze eigen metingen zit er in onze donkere Acticoa-chocolade tot 6.000 mg polyfenolen per 100 g. Zonder toevoegingen!», zegt Herwig Bernaert van de research & development-afdeling. Barry Callebaut produceert vooral chocolade — en dus ook Acticoa — voor anderen, maar zal in het najaar ook zelf één met hoge polyfenolengehaltes op de markt brengen. Over hoeveel er in de huidige percentagechocolade van Jacques Callebaut zit, doet Bernaert geen uitspraken. Ook snoepgigant Masterfoods heeft chocolade met ‘gegarandeerd hoge niveaus’ aan polyfenolen: CocoaVia, enkel te koop bij ‘steeds meer’ apotheken. Hoeveel polyfenolen CocoaVia precies bevat, wordt niet gezegd. Wel dat «een reepje van 28,5 g een voldoende hoeveelheid verschaft ». Hoeveel is echter voldoende? Volgens Frédéric Depypere van het VLAZ «bestaat er momenteel geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, omdat men er wetenschappelijk nog niet uit is welke polyfenolen de meest positieve effecten op de gezondheid hebben».

600 mg

Côte d’Or Sensations Intense 70% Cacao is samen met Côte d’Or Brut 86% Cacao de enige percentagechocolade die het aantal polyfenolen expliciet vermeldt. «Een portie van 30 g (3 stukjes) bevat 84 mg polyfenolen wat overeenkomt met 50% van de totale dagelijks hoeveelheid met een antioxiderend effect.» Op de Sensations Brut 86% Cacao wordt dat ‘94 mg polyfenolen’ en ‘55%’. Dat maakt respectievelijk 280 en 310 mg per 100 g. Dat is weinig in vergelijking met de eerder aangehaalde chocolades en ook hun aanbevolen hoeveelheid is wel heel laag: 170 mg per dag. Zo’n 600 milligram als aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is volgens experten realistischer. «De chocolade is gemaakt volgens het normale proces en recept. We zetten het polyfenolengehalte er alleen maar op omdat het gezondheidsaspect de consument interesseert. Het gaat er echter vooral om dat ie lekker is», reageert Stéphanie Poncelet, group brand manager voor Côte d'Or.

Het is en blijft uiteindelijk een delicatesse!

En de smaak?

Cacaobonen zijn van nature bitter. Hoe meer cacao, hoe bitterder de chocolade dus. Al zegt ook hier het percentage niet alles. «Met zoet- en andere smaakstoffen kan je veel maskeren», zegt Frédéric Depypere van de UGent. Een chocolade van 86% cacao zou daarom minder bitter kunnen smaken dan één van 70%. Dat geldt wel niet voor de 99% cacao van Lindt. Die smaakt gewoon naar aarde. «Dat is ook hoe een cacaoboon smaakt. Trouwens, hoe meer polyfenolen, hoe bitterder. Al is dat ook hier niet zeker. In de praktijk, afhankelijk van de verwerking, kan een chocolade van 70% cacao meer polyfenolen bevatten dan één van 99%. Al is dat momenteel en in dit geval onwaarschijnlijk», stelt Depypere.

Veel suiker, veel vet

Alle chocolade met expliciete of vage gezondheidsclaims voegt er steeds aan toe dat je er niet te veel van mag eten. Of zoals Kraft Foods op haar verpakkingen stelt: «Zoals elke lekkernij moet Côte d’Or Intense 70% met mate worden geconsumeerd. Elke portie bevat 175 calorieën en 14,5 gram vetten.» Dat hoge calorische gehalte (door de suiker) en vetpercentage maken de gezondheidsclaims van chocolade dan ook relatief. «Je kan je dan de vraag stellen of het voordeel opweegt tegen het nadeel en of chocolade aanbieden via de apotheek, zoals Masterfoods doet, wel de juiste aanpak is. Het is en blijft uiteindelijk een delicatesse », stelt Frédéric Depypere van het VLAZ. Polyfenolen zitten ook in thee, appels, citrusvruchten en uien. Die zijn sowieso gezonder dan chocolade.

Van goedkoop tot duur

«Chocolade met een hoog polyfenolengehalte is gezonder dan andere chocolade. Als je er toch wil eten, kies je best voor de gezondste», vindt Frédéric Depypere van het VLAZ. Op het cacaogehalte kan je echter niet echt afgaan en het polyfenolengehalte
wordt niet vermeld, dus blijf je als consument in het ongewisse. De prijsverschillen zijn wel duidelijk in de winkel.

03/05/2007

Verschenen in week 18 van 2007.

Bookmark

 

Zoeken in forum en archief