Testnieuws

6x best getest

Miniketens: veel snufjes en weinig geluid

“De fabrikanten van miniketens stoppen ze vol snufjes zoals USB-ingangen, DVD-lezers, ... maar het essentiële hebben ze over het hoofd gezien: de geluidskwaliteit. Die is veelal ondermaats,” besluit de Franse consumentenorganisatie Que Choisir op basis van 12 geteste miniketens.  Bij de categorie zonder DVD-lezers komt de Sony miniketen CMT-CPZ2* (299 euro) er als beste – eveneens wat geluidskwaliteit betreft – uit. Ook de duurdere Yamaha RX-E410 (529 euro) is goed. De JVC UX-DM8 (439 euro) is gebuisd, net als de Kenwood K501USB (303 euro). Bij de miniketens met DVD-speler scoort in de test enkel de Yamaha RDX-E700(323 euro) meer dan behoorlijk.

* alle aangehaalde toestellen zijn bij ons te koop

Goeie printers voor 150 euro

“Goedkoop in de aankoop, duur in het inktverbruik”, is de conclusie van consumentenorganisatie Testaankoop. Die testten 23 multifunctionele inktjetprinters die kunnen printen, scannen. De beste in de test is de Canon Pixma MP610 (179-229 euro). De beste koop is volgens Testaankoop de goedkopere Canon Pixma MP520 (133-159 euro). De consumentenorganisatie houdt in de keuze ook rekening met het inktverbruik. Bij de beste is dat 3 cent per zwart-wit pagina, 11 cent per kleurenpagina en 45 cent voor een foto op A4-formaat. De beste koop is iets duurder in verbruik: respectievelijk 4, 14 en 47 cent. Een peulschil in vergelijking wat je betaalt per pagina bij de HP Photosmart C4280. Die kost in aankoop 87 tot 138 euro maar wel 10 cent per zwart-wit pagina, 47 cent per kleurenpagina en maar liefst 1,98 euro voor een foto op A4.

Sportbrillen van Adidas zijn top

“Er zijn goeie sportbrillen voor 40 euro, maar echt goeie kosten veel meer,” stellen de verzamelde Duitse en Oostenrijkse consumentenorganisaties. Zij testten 15 modellen en de Adidas-sportbril Gazelle L a123 6104 komt er als beste uit. Die kost wel 100 à 150 euro afhankelijk van de kleur.

Een goede sportbril moet in de eerste plaats veilig en duurzaam zijn. De kras- en schokbestendige glazen beschermen de ogen niet alleen tegen UV-stralen, maar ook tegen wind, stof, insecten en takken. Daarnaast is ook de pasvorm belangrijk: de bril moet de ogen mooi omsluiten, maar mag niet knellen. Allemaal criteria waarop de Gazelle uitstekend scoort. Net als de Oakley Flak Jacket XLJ Array 03-952. Als het om veiligheid en duurzaamheid gaat, doet deze sportbril het zelfs nog beter dan het Adidas-model. Alleen hangt daar wel een stevig prijskaartje aan: 150 tot 250 euro. De consumentenorganisaties vonden ook andere modellen met een prima prijs-kwaliteit. De BBB Attacker BSG-29 bijvoorbeeld, of de Carrera Spencer/S 241058. Die kosten rond de 60 à 70 euro. (DC/FW)
 

Airconditioners: 9 op 10 voor die van LG

Een airconditioner, vermomd als fotoframe, krijgt een 9 op 10 van de Britse consumentenorganisatie Which en komt als beste uit een test van 26 airconditioners. De LG Art-Cool A09AWI koelt volgens Which erg snel en stil, ontvochtigt de lucht en heeft een verwarmingsfunctie. Which looft ook de timer die op het toestel staat. Bij Maxicool in Ham verkopen ze de LG Art-Cool: “Veel mensen vinden airco’s esthetisch tegenvallen. Deze niet. Je schuift er een foto – van een kunstwerk, van je huwelijksdag – voor en het wordt mooi om naar te kijken. Daarom hangen we ze ook op ooghoogte en niet zoals gewoonlijk weggestopt tegen het plafond,” zegt zaakvoerder Marnik Nelissen. De LG Art-Cool is wel erg duur. Plaatsing inbegrepen kost de duurste versie je net geen 2000 euro, plaatsing niet inbegrepen. “Er is ook een airco van LG op komst waar de foto door een LCD-scherm wordt vervangen en je ‘koel’ televisie kan kijken,” klinkt het.

Jeansbroeken: biokatoen is niet beter

“Jeans is de meest geliefde broek ter wereld. Terecht, bleek ook in ons labo. Er is niks mis met die stof,” stelt de Duitse consumentenorganisatie Ökotest op basis van 18 verschillende jeansbroeken. Die werden onderzocht op zowel de kwaliteit van materiaal als op mogelijk schadelijke stoffen die gebruikt worden tijdens het productieproces. Alle bekende merken – gaande van Levi’s, Pepe, Diesel, Lee ... tot H&M, Tommy Hilfiger, Polo van Ralph Lauren en Replay krijgen goede tot zeer goede scores. “Jammer genoeg de jeans die van biokatoen zijn gemaakt zoals die bij C&A  niet. Die bevatten net als veel van de andere geteste jeansbroeken optische kleurversterkers. Die zijn belastende voor het milieu en horen dus niet thuis in bioproducten,” is het oordeel van het altijd strenge Ökotest.

Diepvriezers van Liebherr meest betrouwbaar

Het Zwitserse Liebherr levert de meest betrouwbare diepvriezers  – zowel koffer als kastmodellen – af. Dat blijkt uit een Franse enquête waarin gepeild werd naar hoe vaak diepvriezers stuk geraken.

Liebherr blijkt dat het minst te doen, gevolgd door Bosch, Electrolux en Siemens. Meer dan 90 procent daarvan vriest na gemiddeld zes jaar nog steeds zonder problemen door.  Het Italiaanse Ariston is alweer  hekkensluiter en na zes jaar heeft gemiddeld 25 procent te kampen gehad met defecten.

Een op vier van alle pannes is trouwens te wijten aan een kapotte thermostaat. Ook slecht sluitende deuren zijn een veel voorkomend mankement.

 

  Geen defect
Liebherr 95,2
Bosch 94,7
Electrolux 94,4
Siemens 94,3
Brandt 89,9
Whirlpool 86,6
Thomson 85,9
Ariston 75,8

 

14/04/2008

Verschenen in week 16 van 2008.

Bookmark

 

Zoeken in forum en archief