Uitgezocht

In welke olie of vet bak je frieten?

Zoeken naar de gezondste, de goedkoopste en de lekkerste

Waarin bak je de gezondste, de goedkoopste en de lekkerste frieten? In olie of in vet? En in welke olie of welk vet? We kochten 22 flessen en pakken in de supermarkten en zochten het uit. “De ‘gezondste’ frieten bak je in olie, tenminste als je die vaak genoeg vervangt”, stellen voedingsdeskundigen. “Frituurolie bevat immers meer onverzadigde vetten dan frituurvet, en die zijn beter voor de gezondheid.” Niet alle frituurolie is echter hetzelfde samengesteld en of bakken in olie zo lekker is als in vet, daar zijn de meningen over verdeeld.

Frietjes vormen misschien niet de meest gezonde maaltijd, toch kan af en toe geen kwaad. Zeker als je daarbij rekening houdt met een aantal voedingsadviezen, zoals de keuze van het juiste frituurvet of olie. “Dierlijk of gehard plantaardig vet is vast bij kamertemperatuur en dus rijk aan verzadigde vetzuren”, zegt voedingsdeskundige Hilde De Geeter van voedingsinformatiecentrum Nice. “Frieten zullen dan rijk zijn aan verzadigde vetzuren. Die verhogen het bloedcholesterolgehalte en zo ook het risico op hart- en vaatziekten. Frituurolie bevat meer onverzadigde vetzuren en is dus beter.”

Voorkeur voor oliemengsel

Toch wil dat niet zeggen dat frituren in eender welke plantaardige olie geen kwaad kan. “Hoe hoger het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten, hoe beter de voedingswaarde. Maar: ze is daardoor wel minder geschikt om te frituren”, verduidelijkt professor Bruno De Meulenaer van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit aan de UGent. “Ik zou dus niet frituren in zuivere sojaolie of raapzaadolie. Die oliën zijn namelijk erg rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Dat maakt hen heel gevoelig zijn voor afbraak. Je kan dus best een goede balans zoeken tussen verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Er zit bij voorkeur ook niet te veel (verzadigd) palmitine-en mystrinezuur in. Het verzadigde stearinezuur en het enkelvoudige onverzadigde oliezuur zijn op dit vlak beter én stabieler.” Etiketten checken is dus de boodschap. De tabel met details voor verschillende oliën en vetten kan je hier vinden (PDF).

Tijdig vervangen

Nadeel van frituurolie is dat de onverzadigde vetten erin gevoeliger zijn voor oxidatie, waarbij ze worden afgebroken. Door herhaaldelijk gebruik van de frituurolie worden er zo afbraakproducten gevormd en die zijn schadelijk voor de gezondheid. Je moet de olie dus vooral tijdig vervangen. Maar waarom hebben friteuses dan niet gewoon een sensor, die aangeeft hoe vaak je het vet al hebt gebruikt? “Omdat dat weinig zin heeft”, meent Bernard Lefèvre, voorzitter van het Nationaal Verbond van Frituristen Navefri. “Niet alleen het aantal bakbeurten is van belang. Hoe lang je de frieten bakt, op welke temperatuur en om de hoeveel weken of maanden, speelt namelijk ook een grote rol. Als je maar één keer per maand frietjes maakt, zal het vet in de friteuse ook oxideren en moet je het veel vlugger dan na pakweg zes bakbeurten vervangen. En ook wat je bakt heeft een invloed op de kwaliteit van je frituurvet: van kroketten en borrelhapjes wordt het veel sneller vuil dan van frietjes.” Meer tips voor gezonder frituren vind je hier. (DCH)

De lekkerste

Hoe bak je de lekkerste frieten, in vet of olie? Paul Ilegems, frietkenner en conservator van het Frietkotmuseum, bakt zijn frietjes in plantaardige olie: “Maar alles hangt af van het smaakaccent dat je wil.” Bernard Lefèvre, friturist en Navefri-voorzitter, zweert bij rundervet. Al wil hij niet gezegd hebben dat dit het beste is. “Lekker is een heel subjectief begrip. Zowat 50 procent van de frituuruitbaters kiest traditiegetrouw voor rundervet, meestal ossewit wat frieten een iets meer uitgesproken en soms scherpere smaak geeft.” (DCH)

Goedkoop versus duur

Fritolma vloeibaar frituurvet van Colruyt is met 1,15 euro per liter het goedkoopste terwijl het duurste vet, Solo, meer dan drie keer zoveel kost: 3,99 per kilo. Ook per bakbeurt zijn ze het goedkoopst en duurst. Bij de olie betaal je voor Everyday van Colruyt het minste per liter (1,19 euro) en voor die van Lesieur het meest (3,51 euro). Per bakbeurt is ook Everyday-olie het meest voordelig en die van Becel het minst. Reden voor de grote prijsverschillen? “Dat heeft alles te maken met de marketingpolitiek rond de duurdere merken”, meent de Patrick Billoy van Colruyt. “Fritolma (dat uit onidentificeerbaar ‘geraffineerd vet’ bestaat, red.) is een product zonder franjes en er wordt geen reclame voor gemaakt. Kwaliteitsverschil is er niet, er wordt geen andere samenstelling gebruikt.”

Aurélie Gerth van Unilever (Solo, Vitelma, Becel) ziet dat anders: “Wij kiezen voor zeer specifieke ingrediënten zodat de uiteindelijke samenstelling zo gezond mogelijk is, en je er tegelijk optimaal mee kan frituren. De kwalitatieve verpakking zorgt bovendoen voor bescherming tegen licht en dus betere bewaring.” Ook Nathalie van Hal van Vandemoortele stelt dat de kwaliteit het verschil in prijs verklaart. “Duurdere producten bieden vaak een toegevoegde waarde op vlak van gezondheid of gebruiksgemak. Vandemoortele excellence heeft bijvoorbeeld een hoog gehalte aan oliezuur en dus veel mono-onverzadigde vetzuren. Die zorgen ervoor dat de olie stabieler is (en dus minder snel oxideert) zodat je er meer bakbeurten mee kan doen.”

Het aantal bakbeurten is afhankelijk van de samenstelling van het product. Zo claimt Fritolma 12 bakbeurten, terwijl het er bij Vandemoortele excellence 14 zijn. Bij Solo 8 à 10 keer. “Tijdens het verhitten zonder bakproducten, maar ook bij bewaring, krijg je oxidatie. De vetzuren worden dan afgebroken, het vet gaat na een tijdje ranzig ruiken en stroperig worden”, zegt Nathalie van Hal van Vandemoortele. “Hoe stabiel je product is en hoe vaak je er dus mee kan bakken, hangt af van de vetzuursamenstelling, de producten die je bakt, de temperatuur en hoeveel anti-oxidantia zoals vitamine E erin zitten.” (DCH)

Frituuroliën
  Prijs (€) Prijs/liter (€) Aantal bakbeurten Prijs/bakbeurt(€)*
Everyday (Colruyt) 2,23 1,01 10 à 12 0,09
Butella (Aldi) 2,99 1,495 15 0,1
Borges Frivite (Carrefour) 3,98 1,99 16 à 20 0,1 à 0,12
Carrefour frituurolie 2,38 1,19 10 à 12 0,1 à 0,12
365 frituurolie 2,31 1,155 8 0,14
Golden Sun (Lidl) 2,25 1,125 8 0,14
Carrefour Form+ 3,99 1,995 12 à 14 0,14 à 0,16
Delhaize superieure 4,65 2,325 14 0,17
Bio frituurolie (Delhaize) 5,35 2,675 14 0,19
Vandemoortele excellence 5,96 2,98 14 0,21
Vandemoortele fijne frituurolie 4,95 2,475 10 à 12 0,2 à 0,25
Lesieur Arachide 3,51 3,51 12 0,29
Vitelma 5,60 2,80 8 à 10 0,28 à 0,35
Becel 6,55 3,27 10 0,32
(*) per liter gebruikte olie
Frituurvetten
  Prijs (€) Prijs/kg (€)
Prijs/liter (€)
Aantal bakbeurten Euro/bakbeurt(€)*
Fritolma frituurvet(Colruyt) 0,575 1,150 12 0,1
Resto vloeibaar frituurvet 2,96 1,48 8 à 10 0,148 à 0,185
Delhaize vloeibaar frituurvet 4,50 2,25 8 à 10 0,225 à 0,281
Vita d’or vloeibaar frituurvet 2,99 1,495 8 à 10 0,15 à 0,19
Delhaize frituurvet 5,59 2,236 8 à 10 0,22 à 0,28
Ossewit (Vandemoortele) 5,75 2,875 10 à 12 0,24 à 0,29
Resi frituurvet 6,90 3,45 8 à 10 0,34 à 0,43
Solo 3,99 3,99 8 à 10 0,4 à 0,5
* per liter gebruikt vet        

Tips voor gezonder frituren vind je hier.

19/05/2008

Verschenen in week 21 van 2008.

Bookmark

Vraag over Resi frituurvet

Hallo, Ik zit met een vraag. Ik kan nergens het frituurvet van RESI meer vinden. Kan u mij vertellen waar ik dat nog kan kopen of is het misschien van naam verandert ? Vriendelijke groeten, Anita.


 

Zoeken in forum en archief